X-1R og NASA

pastedGraphic.png   pastedGraphic_1.png

 

X-1R er fortsatt i 2023 den eneste smøremiddelprodusenten i verden som er sertifisert av NASA, og er i dag Certified Partner i Space Foundation. X-1R er 1 av 2 selskaper internasjonalt som er tildelt både, NASA Certified Space Technology, og NASA Space Technology Hall of Fame.

 

Historie

I 1994 kom det store gjennombruddet for X-1R da de ble kontaktet av NASA på Kennedy Space Center for å innlede et samarbeid med deres vedlikeholdsgruppe.

NASA erkjente at de hadde et alvorlig smøreproblem for deres ekstremt tunge Space Shuttle Crawler (NASA Mobile Launch Crawler) som fraktet romfergene og den mobile utskytningsplattformen til utskytningsrampen. Denne ekstremt tunge Crawleren veier hele 5,4 millioner tonn. Målet var å utviklet et langt mer miljøvennlig smøremiddel som skulle benyttes på Crawleren.

Etter 1 million dollar i forskning, utvikling og omfattende testing ble det i et effektivt samarbeidsfelleskap mellom NASA og X-1R utviklet et smøremiddel som var vitenskapelig revolusjonerende. Infrarød thermografisk testing på Crawleren viste at X-1R klarte å yte den slitasje- og varmereduksjonen NASA var ute etter. Produktet passerte alle de strengeste krav hos NASA, møtte alle miljøbeskyttelseskravene, og har siden den gang vært en omfattende del av NASA`s “Crawler Preventive Maintenance Program” på Kennedy Space Center over de siste to tiårene.